Er zijn veel voordelen om EMDR toe te passen bij een cliënt die bij jou in dezelfde ruimte zit. Maar helaas is dat nu niet altijd mogelijk nu we ons moeten aanpassen door het Corona virus. Veel collega’s werken nu thuis maar met wat praktische aanpassingen is EMDR therapie nog steeds mogelijk!

Onze collega Ytje gebruikt haar laptop en de EMDR Kit om zo EMDR sessies vanuit haar huis te doen.

EMDR from home EMDR online

Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt Ytje online communicatie software. Deze software zorgt voor een  verbinding tussen therapeut en client en maakt het mogelijk om sessies vanuit huis te doen. De Cliënt en behandelaar kunnen elkaar zien en horen. Voorbeelden van online communicatie software zijn: Zoom, Skype, Weseedo en vele meer.

Het is belangrijk dat de client is ingelogd via een laptop of PC. Zo weet je zeker dat het scherm groot genoeg is zodat de ogen van de client volledig heen en weer kunnen bewegen. Dit is lastiger op een tablet of telefoon omdat het scherm dan kleiner is. Wanneer het tijd is voor EMDR instrueert Ytje de client om het lampje van de lichtbalk te volgen en let er op dat de ogen van de client volledig heen en weer gaan. Zo niet, dan kan de Light Tube verplaatst worden of moet de cliënt dichter bij het scherm gaan zitten. Daarnaast positioneert zij zich zo dat ze tijdens EMDR niet in beeld is. Dat kan op een verkeerde manier afleidend werken, net als “in het echt”. Verder is het gewoon het protocol volgen zoals normaal.

Om extra stimulatie teweeg te brengen vraagt Ytje sommige cliënten ook om met de handen op de knieën mee te tikken. Als je graag wil zien of dit gedurende de EMDR blijft gebeuren kan je de cliënt ook vragen om met de armen kruislings op de schouders te tikken. Dan kan je zien dat cliënten dit blijven doen. Verder kan je de Light Tube in Random mode zetten waardoor de kleur steeds veranderd. Als je de cliënt vraagt om telkens de kleur op te noemen bij verandering zorgt dit voor extra belasting van het werkgeheugen. Ytje en onze andere collega’s hebben al goede resultaten gezien via online EMDR. Cliënten zijn ook erg blij dat het zo door kan gaan.

Hier zijn nog wat zaken om rekening mee te houden:

–  Zorg er voor dat het PC/laptop scherm op oog hoogte staat. Eventueel is dit op te hogen met wat boeken bijvoorbeeld.

–  Zorg er voor dat er niet te veel tegenlicht is.

–  Zorg er voor dat de ogen van de cliënt helemaal van links naar rechts bewegen.

–  Zorg ervoor dat er een stabiele WIFI verbinding is.

–  Houdt extra rekening met cliënten met ernstige dissociatie, suïcidaliteit, automutilatie en agressie. Soms kan het beter zijn om geen EMDR op afstand te doen.

Het is misschien handig om de cliënt van te voren al een email te sturen met de instructies wat betreft de opstelling en de software. Dan kan de cliënt een PC/Laptop met webcam regelen en kan de sessie snel beginnen.

De EMDR Kit die Ytje in de foto gebruikt is de EMR Kit Wireless, maar je kan ook de EMR Kit Classic gebruiken.